Alapítvány

Köszöntöm a Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány nevében! 

A dunakeszi Révnél lévő, 370-371 táján épített erőd maradványai az egyetlen „magántulajdonban” lévő műemlék a római limes mentén, amely egy magánház építése során került a felszínre 2000-ben. A tulajdonos úgy döntött, hogy nyitottá teszi, a nagyközönség rendelkezésére bocsátja. A Kikötőerőd 2006-tól látogathatóvá vált.

2009-ben a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa Mráv Zsolt muzeológus-régész, Dr. Visy Zsolt professzor a Magyar Limes Szövetség elnöke az önkormányzat és Hirschberg úr családja segítségével kiállítást hoztunk létre az erődben és ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitotta kapuit a kiállítóhely.

Hirschber Attila az Erőd fenntartására, fejlesztésére, programok szervezésére 2011-ben megalapította a közhasznú Késő Római Kikötőerőd Alapítványt. 

A Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány tevékenységéről röviden 

Kulturális örökségeink megóvása, műemlékvédelem

 • Az Alapítvány kiemelt feladatának tekinti a kulturális örökség megóvására nevelést, oktatást, ennek érdekében, találkozókat, fórumokat szervez szakemberek bevonásával.
 • Az érdeklődő közönségnek tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások tartása. 

Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

 • Az Alapítvány elsődleges feladatának tekinti a helyszínen levő kiállításhoz kapcsolódóan óvodai, iskolai csoportok, gyermekek, fiatalok oktatását, nevelését elsősorban tanórán kívüli tevékenységekkel, kiegészítve a közoktatási intézmények helyi nevelési/pedagógiai programjait, összhangban a Nemzeti Alaptanterv előírásaival (rendhagyó történelem órák, történelmi kalandtúrák, történelmi játszóház, múzeumi foglalkozások stb.).
 • Múzeumpedagógiai képzések megszervezése, lebonyolítása pedagógusok részére.
 • Egyéb szakmai, módszertani képzések, fórumok, találkozók, konferenciák szervezése, lebonyolítása. 

 Kulturális, művészeti terület

 • A Késő-római Kikötőerőd Kiállítóhely népszerűsítése, fejlesztése;
 • Kulturális (zenei, színházi, képzőművészeti, hagyományőrző) rendezvények, előadások lebonyolítása, produkciók szervezése;
 • Nemzetközi, országos és helyi fesztiválok, találkozók, a szakmai megmutatkozás lehetőségét biztosító összejövetelek szervezésének és lebonyolításának segítése;
 • A klasszikus hagyományőrzés biztosítása.

Módszertani terület

 • Az alkotói és oktatási tevékenységekhez kapcsolódó segédanyagok kidolgozása,
 • Az ezekkel kapcsolatos szakmai fórumok és továbbképző tanfolyamok, kurzusok, konferenciák szervezése és lebonyolítása, pályázatírás.

Kérjük Önöket, hogy amennyiben egyetértenek alapítványunk céljaival, tegyék meg adójuk 1%-ának felajánlását a dunakeszi múzeumunk alapítványa, a "Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány" számára. Támogatásukat ezúton is köszönjük!

 

Alapítvány adószám: 18208588-1-13

 

Langmayer Katalin

Az alapítvány kuratóriumának elnöke 

Támogatás

Minden jog fenntartva - Késő-római Kikötőerőd Alapítvány

Copyright - Late-Roman Fortlet Foundation