Az Erőd napjainkban

Kiállítás2002-ben egy magánház építése során bukkantak véletlenszerűen újra napvilágra a rég elfeledett falak, amelyek régészeti kutatá­sát jelentőségénél fogva a Magyar Nemzeti Múzeum végzi. A ház tulajdonosa, Hirschberg Attila -hazai viszonylatban szokatlan és éppen ezért példaadó módon -nem érezte tehernek a római romokat, hanem vállalva a többletköltségeket az előkerült falakat és saroktornyot házának alagsorában és kertjében helyre­állíttatta és a nagyközönség számára is látogathatóvá tette.

A közelmúltban egy látványos régészeti kiállítás nyílt a római falak mellett, ahol tablók, eredeti tárgyak és másolatok mutatják be a Dunakanyar katonai jelen­tőségét, védelmi rendszerét és persze magát a dunakeszi kikötőerődöt. Ezekből megismer­hetjük a tragikus sorsú építtető császár, I. Valentinianus szemé­lyét, továbbá a római katonák viseletét, fegyverzetét, és megtud­hatjuk hogyan éltek, milyen tárgyakat használtak az erőd falai között a késői birodalom e vészterhes évtizedeiben. Az érdek­lődök beleélhetik magukat az építkezésen dolgozó katonák mindennapjaiba, megemelhetik és megtapasztalhatják, hogy milyen nehéz is egy római falazótégla. Aki pedig a birodalom határa vagy a szomszédos barbár tör­zsek érdekelnek, annak filmvetí­tés és tablókiállítás segít az időutazásban.

A hajóval, kerékpárral és autóval könnyen megközelíthető kikötő­erőd további turisztikai haszno­sítását a világörökségi program­ba való bekapcsolása is elősegíti.

Minden jog fenntartva - Késő-római Kikötőerőd Alapítvány

Copyright - Late-Roman Fortlet Foundation